WELSH PONY ATI
WELSH PONY ATI

WELSH PONY ATI

WELSH PONY ATI


GALLER - İNGİLTEREDiğer Adları: Welsh Mountain Pony, Welsh Cob, Welsh Pony of Cob
•	Kategori: Pony

 

Açıklama
Welsh Pony Atları İngilterenin Galler bölgesinde yetiştirilen bir pony atıdır. İlk olarak bu atı antik İngiltere halkı Kelt'lerin evcilleştirdiği bilinmektedir. Welsh atları günümüzde Morgan ve Welera gibi bir çok at ırkının gelişimine katkıda bulunmuştur.

Kullanım Alanı
•	Dresaj
•	Endurans
•	Genel Biniş
•	İş
•	Konkur
Mizaç
•	Dost Canlısı
•	Sadık
•	Zeki
Tahmini Yaşam Süresi
25 -­ 35 yıl


AĞIRLIK 205 - 340kg

Tarihi
Yüzyılın başlarından itibaren 1901 yılında İngilterede kurulan Welsh Pony and Cob Society (Welsh ve Cob Pony Atları Derneği), 1907 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Aygır defterleri tutulmaya başlanan bu atların İ.Ö. 1600 lü yıllarda dahi varlıkları biliniyordu.
İlk olarak bu atı antik İngiltere halkı Celtic (Keltler) evcilleştirdiği bilinmektedir. Bölgede sert doğa koşullarının ve sınırlı yiyecek kaynaklarının bulunması, bu küçük dağ atının dayanıklılığını arttırmıştır. Haçlı seferleri sırasında Haçlı ordularının dönüşlerinde getirdikleri atlar sayesinde Arap kanı da karışan bu küçük dağ atları Ortaçağda da bölgede en çok kullanılan atlardan birisiydi. Geçen süre içerisinde Arap, Hackney ve 1950 yıllardan sonra İngiliz atı (Thoroughbred) atlarının kanları da eklenmiştir.


Özellikleri
Welsh Pony atları Britanya’nın Galler bölgesinde yetiştirilen bir pony atıdır. Welsh Atları günümüzde Morgan atı, Welara atı gibi birçok Pony at ırklarının geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Günümüzde Galler Bölgesinde Snowdonia bulunan Cameddau dağlarında 180 - 200 atlık küçük bir Welsh yılkısının da bulunduğu bilinmektedir. Galler bölgesinin bu şirin ve çok iyi karaktere sahip olan atı dört ayrı biçim almıştır.

Welsh Mountain Pony - Galler Dağ Pony (Section A): 122 cm. cidago yüksekliğini geçmeyen bu cins Pony Club’larda en çok aranan atlardandır. Gal bölgesinde zorlu doğa koşullarında yetişen Welsh Mountain, çok iyi huylu ve çocuklar için mükemmel bir biniş sağlayan vücut yapısı ile dünyada binicilik sporlarında ve eğlenceli araba koşumunda en çok kullanılan atlardandır. İri gözleri ile Arap etkisine girmemiş yuvarlak bir baş, iri kemik yapısı kısa bir sırtı ve düzgün bacakları vardır.

Welsh Pony - Galler Pony (Section B): Welsh Pony özelliklerinin tümünü taşımaktadır. Cidago yüksekliği 137 cm. dir. Özellikle Harness (Araba Sürüşü) yarışlarında ve Pony Clup’larda çokça kullanılır. Son derece uyumlu bir vücut yapısı vardır. Pony Club Show Jumping yarışlarında üst düzey performansıyla en çok aranan attır.

Welsh Cob Pony olarak (Section C): Cidago yüksekliği 137 cm. yi geçmez. Binicilik sporlarında üst düzey rekabeti kaldırabilen çok dirençli, güçlü, sakin ve uyumlu bir attır. Çocuklar için rekabetçi bir yarışma ortamını kolaylıkla sağlayabilir.Bu cinsin en önemli özelliklerinden biri ipeksi bir deriye sahip olmasıdır. Uzun sağrısı, koyu renkli ortalama büyüklükteki gözleri, sert toynakları, derin göğüs yapısı ve güçlü bacakları vardır.

Welsh Cob (Section D): Cidagolarında belirleyici bir yükseklik yoktur. Çeşitli uzmanlarca ‘Dünyanın en iyi binicilik ve sürücülük hayvanı’ olarak adlandırılır. Güçlü, dayanıklı ve çok çeviktir. Harika bir temperamenti vardır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için tüm binicilik sporlarında rahatlıkla kullanılabilir. Çalışmadıkları zaman oldukça şımarık olurlar. Düzgün bir kafa yapıları, küçük dik kulakları, yuvarlak sağrısı, kısa sırtı, güçlü bacakları ve sert toynakları vardır. Aygırlarında boyun, başa doğru hafif bir eğrilik gösterir. Çok iyi bir Harness Driving (Araba sürüşü) hayvanıdır. Uluslararası Binicilik Federasyonu - Fédération Equestre Internationale (FEI)’nin en çok üzerinde durduğu at ırklarından birisidir. Bu nedenle Binicilik sporlarında (Dressage, Show Jumping, Eventig, Endurance v.b.) ve avcılıkda çokça kullanılırlar.




CİDAGO 120-132 cm

Ayırt Edici Özelllikleri
•	Bilinmiyor
Irkın Yatkın Olduğu Hastalıklar
•	Bilinmiyor
Irkın Kan Hattı
•	Arap Atı
•	Hackney
•	İngiliz Atı


CİNSLERİ

AL  -  KIR  -  KOYU DORU  -  KULA  -  İZABEL  -  YAĞIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir